Утвърждение

"Утвърждението е може би най-простото от всички известни ми мисловни прийоми, способни осъзнато да въздействат върху мозъка. То е използвано в продължение на векове в религиите и магията във вид на молитва и мантри. Днес то се прилага от най-различни хора за сключването на делови договори, за излекуване от различни недъзи, за запознанство с нови хора, за победа в състезания, а също и в много други видове дейност.

 Утвърждението е просто заявление,което човек повтаря на глас или на ум, в зависимост от обстоятелствата. Вие можете да се занимавате с това където искате: зад кормилото на автомобила, в чакалнята на лекаря ви, в постелята преди сън. Просто си избирате утвърждение, изразяващо вашите желания в даден момент и го повтаряте по няколко пъти.
Да предположим че сте озовали в дискомфортна ситуация, а ви се иска да се отпуснете и да не се тревожите за нищо. Това е точно времето да приложите методът на утвърждението. Без да бързате си повтаряте:” Аз съм спокоен и отпуснат. Аз съм спокоен и отпуснат. Аз съм спокоен и отпуснат.” Не се опитвайте да се заставите да се отпуснете и успокоите, просто продължавайте да го твърдите в продължение на няколко минути. Същото нещо е ако ви предстои да се изказвате пред голямо събрание и искате всичко да мине добре- просто започнете да си по утвърждавате предварително като си казвате:”Събранието ще мине успешно. Събранието ще мине успешно.”

КАКВО ПРАВИТЕ УТВЪРЖДАВАЙКИ
Утвърждавайки, вие влияете върху мислите възникващи във вашия мозък. Във всеки момент от времето човешкия мозък е способен да задържи само една мисъл, затова и същността на утвърждението се състои в изпъването на мозъка с мисли, подкрепящи вашата цел в даден момент. Думите задават на мозъка програма, какво мисли трябва да поражда. Ако вие утвърждавате : ”Събранието ще мине успешно”, то вашият мозък по естествен път ще започне да поражда мисли, свързани с мисълта за успешно събрание. Мозъкът без всякакво усилие от ваша страна ще избере скрития смисъл и основното съдържание на вашето утвърждение. Външно всичко изглежда твърде просто, но на дело този метод е способен да ви помогне доста ефективно за постигане на целта, която сте си поставили.
Оформете своето желание във вида на съответно утвърждение и редовно го използвайте. Един мой познат, успешен бизнесмен, започва всеки свой ден с утвърждението:” Много продажби, много усмивки”. Той повтаря тази фраза няколко пъти сутрин и няколко пъти през деня.

КАКВО ТРЯБВА ДА ПОМНИМ КОГАТО УТВЪРЖДАВАМЕ
1 Не е задължително да вярвате в това, което твърдите! Може би, онези, за които този метод се е оказал не ефективен, са постъпили именно така. Тази грешка може да сведе до нула целият ефект от утвърждението. Не мислете за това, просто повтаряйте утвърждението. Ако вярвате в това, което утвърждавате, чудесно! Ако не вярвате, - няма нищо страшно. Това няма значение. Мозъкът сам ще избере съдържанието на вашето утвърждение и в съзнанието ви ще възникнат нужните за дадена ситуация мисли. Не е нужно да прилагате специални усилия.
2 Утвърждението винаги трябва да бъде позитивно. Оформете го във вид на утвърдително, а не на отрицателно изречение.Например ако искате събранието да мине успешно не си струва да говорите:” Няма да преживея неуспех на събранието”. Като искате да не се вълнувате не бива да утвърждавате ”Няма да се вълнувам”. Мозъкът, не знам защо, но пропуска това ”не” и в резултат вие откривате че сте се настроили да ”претърпите крах” или да се вълнувате. Мозъкът се концентрира върху тези саморазрушителни образи, а не върху онова, което сте предполагали.
3 утвърждението трябва да е кратко. То прилича на мантрите: кратко и просто изказване,което не е трудно да бъде произнесено и повтаряно. Аз обикновено си измислям утвърждения, които се състоят от не повече от десет думи. Понякога дори две думи могат да имат потресаващ ефект: ”главозамайващ успех”, или ”рекордни продажби”.
Виждал съм утвърждения, които заемат по половин страница. Малко вероятно да можете да повторите такава фраза няколко пъти. Дори две изречения – са вече много за утвърждението. Вие повтаряте утвърждението за да може то да се закрепи във вашето съзнание, затова, колкото по-кратко е то, толкова по-добре. Повтарям: утвърждението трябва да е кратко и ритмично и да не бъде трудно за повторение. Гледайте да ползвате утвърждения несъзнателно насочени срещу вас самите.
”Никога няма да постигна това.”
”Никога няма да направя това.”
Това е невъзможно”.
”Ще се проваля”.
”Аз не умея да общувам с хората”.
”Знам, че ще направя грешка”
”Аз винаги губя.”
Хората често употребяват подобни изрази – утвърждения. Всячески ги избягвайте. "

Източник:
"ПОДСЪЗНАНИЕТО МОЖЕ ВСИЧКО"
Джон Кехо