Здравей Пролет и усмихнат ден!

Днес на 20-ти март е Пролетното Равноденствие!Денят, който е равен на ноща.Денят в който светлината ще победи и денят който е едно ново начало.

Днес е момента да изчистите домът и душата си.

 

Пролетното равноденствие отбелязва възлов момент в хода на годината - когато енергиите на светлината и тъмнината, на мъжкото и женското начало са равни. Това е честване на равновесието. От този ден силата на светлината за пръв път взима превес над силата на тъмнината. Празникът отбелязва и началото на пролетта, време за оживени дейности и за сеитба - както в живота ни, така и на полето. Благославят се семената за бъдещите насаждения. Енергиите на този период осигуряват плодородие на земята и животните, обновление и растеж.
За да отпразнувате равноденствието, напълнете до половината голяма кристална купа с вода и натопете в нея цветя по ваш избор. Могат да бъдат едногодишни или многогодишни цветя от вашата градина, диви цветя или пък свежи растения от цветарския магазин. Сложете купата на видно място в дома ви. Почистете къщата, сменете пердетата и внесете пролетно настроение в дома си с пъстри възглавнички, драперии или панделки. 
Цветовете за този празник са светлозелено, лимонено-жълто и бледорозово.
Сутринта на Пролетното равноденствие можете да направите сладкиш от пшеничено брашно (кифлички, украсени с кръст отгоре). Така направеният сладкиш има изключително лечебни свойства, особено при стомашни болести. По стара предхристиянска традиция по това време се боядисвали яйца - символ на живота - в зелено и златисто, после се разменяли като подаръци или се използвали в ритуали в чест на слънцето и на божествата на плодородието.
Прегледайте личните си вещи и дрехи и отделете ненужните, които вече не ползвате или не носите. Дайте ги за благотворителни цели.
В българската традиция Пролетното равноденствие се отбелязва с празника Благовещение (Благовец). Става се рано сутринта, за да е блага годината. Трябва да имате златна или сребърна монета в джоба си, или хляб, ако ви закука кукувица, за да има храна и доходи през годината. Домът се почиства и сметта се изгаря, за да изгори всичко лошо.   Този ден се използва за присаждане на овощните дръвчета, за да са сладки плодовете. Копаят се лехи и се садят цветя. Водата от реките тогава става лековита. Сутринта за здраве се пие студена вода. Особена магия крие главата на змия, убита на Благовец. Ако в нея се посадят семена от босилек, след това от израсналото растение могат да се приготвят различни лекове, както и да послужи при магически ритуали за защита и любов.
Традиционна трапеза: Печена или варена риба, шарена пита, лучник, сухи чушки, пълнени с орехи. Вари се супа от прясна коприва, поднася се салата от лук, джоджен и магданоз.
Сезонни символи за празнуване: цветя, боядисани яйца.