Красотата в 22 въпроса и отговора

НА КАКВА ВЪЗРАСТ ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНАТ СИСТЕМНИТЕ ГРИЖИ ЗА КОЖАТА?
На около 20 години можете да започнете с дневен хидратантен крем,особено ако кожата ви е тънка,със светъл тен.Кремът е бариера срещу всички фактори,нарушаващи водния баланс на кожата:слънце,студ,вятър,сух въздух,резки температурни колебания и замърсявания.

КОЖАТА НЕ ДИША ЛИ ПО-ДОБРЕ БЕЗ КРЕМ?
Представата,че кожата диша е изцяло погрешна!Тя отделя кислород и водни изпарения,това е всичко.По-добре е да предпазвате лицето си с овлажняващ крем,особено ако прекарвате по-голямата част от времето на закрито и кожата ви е суха.

КАК ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ ЕДИН КРЕМ ХИДРАТИРА ПЪЛНОЦЕННО КОЖАТА ВИ?
Много просто-ако се чувствате добре с него!Щом лицето ви е опънато,значи съставът на крема не е достатъчно богат за вашия тип кожа.Веднага го сменете.

ТРЯБВА ЛИ ДА ПОЛЗВАМЕ НОЩЕН КРЕМ?
Нощта е най-благоприятният момент,в който да се погрижите за кожата си,тъй като тогава тя почива и клетъчното обновление протича изключително активно.След 30 години ползвайте богат мазен крем.Той няма да запуши порите ви.

КАК ДА ЗАПАЗИМ КОЖАТА СИ ЧИСТА?
Всяка вечер почиствайте кожата си с тоалетно мляко(независимо дали се гримирате или не).След това я минете с памуче,напоено с лосион без алкохол,наплискайте лицето със студена вода и го изсушете.Не забравяйте,че водата е факторът,който изсушава най-силно кожата!

ДОБЪР ЛИ Е ЗА ЛИЦЕТО САПУНЪТ?
Не.Неговият рН(водороден потенциал и степен на киселинност)е 10,а този на кожата е 5,5.Сапунът е много алкален и излющва кожата прекалено силно.Вследствие съпротивата й към микробите намалява.

ТРЯБВА ЛИ РЕДОВНО ДА ПРАВИМ ПИЛИНГ?
Целта му е отстраняване на мъртвите клетки.Честотата на тази козметична процедура зависи преди всичко от типа на кожата и от реакциите спрямо пилинга,който не трябва да бъде силно абразивен.Ако кожата ви е много мазна и плътна,може да понесе и чест пилинг,ако е суха и фина,го избягвайте.Във всеки случай овлажнете добре лицето след това.

КОЖАТА СВИКВА ЛИ С ОПРЕДЕЛЕН КОЗМЕТИЧЕН ПРОДУКТ?
Не,просто състоянието й се подобрява под влияние на крема,значи спокойно можете да продължите да го използвате.Изключение правят регенериращите продукти,предназначени за активизиране на клетъчното обновяване.Прилагайте ги като едномесечен курс на лечение,а не постоянно.

КОЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ОПРЕДЕЛЕН ПРОДУКТ ЗА ДА УСЕТИМ РЕЗУЛТАТА?
Ако става дума за регенериращ крем,трябва да изчакате един цикъл за обновяване на роговия слой,значи три-четири седмици.При другите кремове просто трябва да видите дъното на бурканчето,тъй като производителят е изчислил прецизно ефекта на съставките.

ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ЛИ Е ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ПРОДУКТИТЕ ОТ ЕДНА И СЪЩА ГАМА?
Да.Продуктите се допълват взаимно и тестовете,осъществени от големите козметични фирми,доказват,че няма проблеми,породени от несъвместимост.Но ако предпочитате тоалетно мляко от определена марка и крем от друга,не рискувате нищо.Нивото на поносимост в съвременната козметика е такова,че гарантира добро взаимодействие между съставките и несъвместимостта на различните продукти е сведена до минимум.

КОГАТО СПРЕМ ДА ПОЛЗВАМЕ ОПРЕДЕЛЕН КРЕМ,КОЖАТА ВРЪЩА ЛИ СЕ В СТАРОТО СИ СЪСТОЯНИЕ?
Да.Спрем ли третирането,спира и благотворният ефект.В тази област не съществуват дълготрайни резултати.

ТРЯБВА ЛИ ДА ПОЛЗВАМЕ ЦЯЛ ЖИВОТ ЕДИН И СЪЩ КРЕМ?
В никакъв случай.Причините са две.От една страна,козметологията постоянно прогресира и открива все по-нови,ефикасни и приятни за кожата съставки.От друга страна,кожата също еволюира.Променя се с възрастта и смяната на сезоните.

КОЛКО ВРЕМЕ МОЖЕМ ДА СЪХРАНЯВАМЕ ЕДИН КОЗМЕТИЧЕН ПРОДУКТ?
Всичко зависи от това колко внимателно го ползвате!Избърсвайте ръба на бурканчето или шишенцето и го затваряйте плътно.Мийте си ръцете,преди да се намажете с крем.Най-добре е да го нанасяте с шпатулка.Ако имате избор се спрете на тубичка,а не на бурканче,тъй като контактът на продукта с въздуха е много по-ограничен.Ако използвате определен продукт само от време на време,съхранявайте го в хладилник.

СРОК НА ТРАЙНОСТ ВЪРХУ ОПАКОВКИТЕ НА КОЗМЕТИЧНИТЕ ПРОДУКТИ
Според стандартите всеки козметичен продукт,върху който няма срок на трайност,съхранява качествата минимум 30 месеца след датата на производство.Производителят е длъжен да подложи продуктите на строги тестове за стабилност и ускорено остаряване,за да провери консервацията им.Ако спазвате правилата за съхранение на продукта,няма опастност той да загуби ефекта си,да се дестабилизира или окисли.

КОЙ ФАКТОР УСКОРЯВА НАЙ-СИЛНО СТАРЕЕНЕТО НА КОЖАТА?
Слънцето.Никога не се излагайте на слънце,без да сте се намазали с крем,съдържащ филтри против ултравиолетовите лъчи А и В,ограничете печенето и избягвайте най-горещите часове на деня-между 11 и 15 часа.

СТРЕСЪТ ВРАГ ЛИ Е НА КОЖАТА?
Постоянният стрес води до раздразнителност,свръхвъзбудимост и възпаление на тъканите.Чертите на лицето се опъват,бръчките между веждите стават по-изразени.Когато се мръщите,ангажирате два пъти повече мускули,отколкото когато се усмихвате,така че изберете сами!

ТЮТЮНЪТ ПРЕДСТАВЛЯВА ЛИ РЕАЛНА ОПАСНОСТ ЗА КОЖАТА?
Без съмнение!Ако пушите ще изглеждате с петнайсет години по-стара!Причината за преждевременното остаряване е въглеродният диоксид,който намалява количеството кислород,проникващо в кожните клетки и нарушава кръвообръщението.За щастие това явление не е безвъзвратно.Ако откажете цигарите,ще се подмладите незабавно.Тенът става по-розов и кожата възвръща блясъка си.

АКО ПОСЕЩАВАМЕ РЕДОВНО КОЗМЕТИЧКА,ЩЕ ЗАБАВИМ ЛИ ПОЯВАТА НА БРЪЧКИ?
Да,редовните козметични процедури забавят появата на бръчки и поддържат еластичността на кожата.Колкото по-рано започнете да се грижите за лицето си,толкова по-дълго ще изглеждате млада,тъй като добре овлажняваната кожа е по-малко заплашена от бръчки от изсушената.

ВЯРНО ЛИ Е,ЧЕ КРЕМОВЕТЕ НЕ ПРОНИКВАТ В КОЖАТА?
Не е вярно.Някои продукти като регенериращите кремове и тези против бръчки не ограничават въздействието си само върху кожната повърхност.Освен това трите пласта на кожата:епидермисът,дермата и хиподермата,не са непроницаеми бариери.

АКО ВЕЧЕ СА СЕ ПОЯВИЛИ БРЪЧКИ,МОГАТ ЛИ ДА БЪДАТ ТУШИРАНИ С ПОДХОДЯЩИ КРЕМОВЕ?
Да,както го доказва неотдавнашен клиничен експеримент,проведен в няколко страни.Ако два пъти дневно нанасяте на лицето богат мазен крем в продължение поне на два месеца,можете значително да подмладите кожата на лицето си.Този факт показва ефекта на някои кремове против бръчки.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ "СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ"?
Това са частици от молекули,които се оформят вследствие на химичните реакции в организма.Появата им е предизвикана от ултравиолетовите лъчи и кислорода.Организмът се защитава от тези изключително опасни вещества,но умножаването им е причина за преждевременното стареене на кожата.Веществата,които унищожават свободните радикали,са витамините Е, А, С.Тези съставки са включени в кремовете против бръчки и в противослънчевите продукти,тъй като свободните радикали се увеличават под въздействие на ултравиолетовите лъчи.

КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ПРОДУКТ ПРОТИВ БРЪЧКИ?
Кремовете,съдържащи медикамента ретинолова киселина,който активизира клетъчното обновление и регенерацията на тъканите.Резултатът:кожата започва да се лющи и се появява съвсем нов епидермис.Благотворното въздействие на това вещество е безспорно за свежестта на тена и изглаждането на бръчките.Ако използвате такъв крем,намалете употребата му три седмици преди лятната си отпуска и прекратете нанасянето му,ако почивате на море или планина.

Източник:Сп. "КОСА & СТИЛ"