Какво никога не трябва да казвате на детето си?

Мама тъкмо е минала със стирката кухненския под, когато Вили влетява от вратата с кални маратонки, бърайки да сподели откритие, което е направил за насекомите, скалите или нещо друго. Как реагира майката? Крещи от ужас, колкото може: "Току що измих пода! Това ли е всичко, което можете да правите, да направите каша след мен?"

Според д-р Тери Брейзълтън, професор по педиатрия в Харвардския медицински институт, ако майката отговори това, тя не само ще попари ентусиазма на детето, но и ще подкопае чувството му за постижение, а в най-лошият случай ще унищожи крехкото му самочувствие.

 

Как да се справим с храненето на капризни деца?

 

Малко неща са по-изнервящи от храненето на капризно дете. Деца, които отказват да ядат всичко друго, освен филия със сладко или бисквити с мляко например, превръщат следването на разнообразна и балансирана диета в кошмар.

 

10 неща, на които може да ни научи всяко дете

 Всеки родител учи детето си на толкова много полезни и... безполезни неща. Но само мъдрият родител е способен да "взима уроци" от собственото си дете.

 

Въпросите които най-често тревожат младите майки?

До кога кърмене и от кога захранване?
- Най-доброто за детето е, ако бъде кърмено до 6-12 месечна възраст. Майчината кърма е идеалната за всяко дете храна и съдържа всички необходими вещества за крехкия детски организъм, създава добър имунитет и кърмените деца определено боледуват по-малко. Съответно от определен период детето може успоредно да приема кърма, подходящи за възрастта му храни и разбира се вода. Да се има предвид, че приемащите майчина кърма деца, поемат по-малки количества вода. Постепенно след годинка да се премине на обща храна, като се спестяват солените храни, силните подправки и храните предизвикващи алергии при малките деца.

 

Забавна дисциплина

Ако все не успяваш да се пребориш с палавото си хлапе, помисли за алтернативите. Добре е да изключиш попляскването – създава бъдещи проблеми, а и ефектът често е краткотраен.

 

Кога детето започва да се обръща,надига,пълзи,сяда и върви

Възрастта, когато кърмачетата започват да се обръщат, да сядат, да пълзят, да се изправят или ходят, се колебае в много по-широки граници от възрастта, когато започват да управляват главата и ръцете си.
 

10 тайни за семейния секс

 

За да бъде той част от живота и след 10 години брак.
Сексът не е главно условие за семейно щастие, но без него е трудно и дори невъзможно да си представим хармоничната двойка. Какво може да се направи, за да не се превърне той в рутина и да доставя удоволствие след 10 и повече години съвместен живот?

 

Децата и разрушителната сила на наказанието

 

Как да подготвим детето за детската градина?

Не допускайте то да възприеме детската градина като наказание.
Детето ви е вече достатъчно пораснало, за да се замислите за завръщането си на работа след майчинството. И ако лятото е сезонът на почивките, когато може да се разчита на помощта на бабите, то през есента алтернативата често се свежда до детската градина.
 

Предметът на любовта

Първият възрастен с когото детето общува след раждането си е майката. Първите средства на това общуване са усмивката, след което предметно- действените и накрая- речевите. Но запитвали ли сте се как и кога детето започва да разграничава образа на своята майка и да му предава особена важност?
 

Наръчник за хранене според възрастта на Вашето бебе и малко дете

Одобрен от Медицинския Консултативен Съвет на BabyCenter

Автор: Редакторски екип на BabyCenter


Ползвайте тези указания, за да разберете с какво и с колко да храните Вашето дете за всеки етап от развитието му от раждането до 3 годишна възраст. Не се притеснявайте, ако детето Ви яде повече или по-малко от количествата, описани тук, те са посочени като груб ориентир.

 
Още статии...