Как да запазим младостта във външния си вид

Няколко правила, които ще помогнат да съхраните младежкия си вид.
1. Сваляйте грима правилно
Свалянето на грима с козметично мляко всъщност може само да навреди на кожата ви. Проблемът е в това, че след такава процедура, всичко остава на лицето, порите се запушват и кожата престава да диша.

В резултат могат да се появят дори възпаления и отоци.
Най-добре е да се използват неутрален гел за лице, пяна или козметичен сапун. Водата трябва да е със стайна температура. При по-топла или по-студена вода, кожата изпитва силен стрес, появяват се малки кръвоизливи по кожата и тя се изсушава.
Поради тази причина, не се препоръчва да се масажира кожата с кубчета лед, ако някой ви е посъветвал така да повишавате тонуса й.
2. Спазвайте режим
Това означава, че след 20 часа не трябва да подлагате лицето си на никакви сериозни процедури. Само измиване и лек подхранващ крем. Интензивните манипулации, почистване, химически маски и т.н. отложете за друго време.
Това правило произтича от това, че от 8 часа вечерта организмът, по биологичния си часовник, минава в състояние на покой. И въздействия върху епидермиса по това време е излишен стрес и натоварване. В резултат на такъв стрес, на сутринта кожата може да бъде оттекла, с разширени пори и торбички под очите.
Проблеми също може да възникнат, ако нощният крем се постави по-късно от 2 часа преди лягане.
3. Не прекалявайте с маските
В домашни условия дръжте маските на лицето си не повече от 5 -7 минути. В редки случаи – до 10 минути.
Ако ги държите твърде дълго, кожата ще престане да диша и ще започне да се “задушава” – това е причина тя да оттече и да придобие нездрав вид.
Отмиването на маските, между впрочем, трябва да е с обикновена вода – никаква минерална вода, тъй като съдържащите с в нея минерални соли могат да предизвикат алергична реакция или изсъхване на кожата.
4. Не изпреварвайте времето
Ако сте около 30 години, не се хващайте за лифтинг-кремовете – още ви е рано. Използването на пилинг, активни маски и други специални продукти трябва да е в съответствие с възрастта и състоянието на кожата.
Ако нямате сериозни дерматологични проблеми, по-сериозните грижи за кожата трябва да започнат след 25-тата година. Дотогава е нужно само добре да почиствате лицето, да го овлажнявате и да го пазите от атмосферните влияния.
Четете внимателно инструкциите на продуктите и се консултирайте със специалисти за прилагането им.
5. Хранене и пиене: намалете оборотите
Тук също се придържайте към правилото “8 часа вечерта”. Това означава да намалите приема на храна и течности, особено ако сте прехвърлила 35 години – именно от тази възраст започва забавянето на обмяната на веществата. А ако сте много гладна – яжте млечни продукти и плодове (само да не са кисели, защото те увеличават апетита). И намалете кафето и чая!
6. Пазете се от двойната брадичка
Шията първа издава нашата възраст. Затова от младежка възраст трябва да се тренират мускулите й. Не е необходимо да правите някакви специални тренировки, просто спазвайте няколко правила:
- когато вървите или седите, гледайте брадичката ви да е в положение, паралелно на пода или масата;
- спете на ниска възглавница или въобще без възглавница;
- не лежете по корем.
7. Спете правилно
Бледият цвят на лицето и торбичките под очите често се появяват, когато не ни стига свеж въздух, докато спим.
Освен това много хора страдат от недоспиване. Или пък – от преспиване. Заслушайте се в организма си: колко сън ви е необходим именно на вас? Не си мислете, че да спите 12 часа в денонощие означава да се наспите.
Още един важен момент – температурата на въздуха в спалнята. За нормална се смята температура в границите между 15 и 25 градуса.
И обезателно проветрете стаята преди лягане – това ще даде възможност на кожата да диша.

Източник: www.tiabg.com