Как да изберем шампоана си

За да бъде косата ни хубава, здрава и блестяща трябва да внимаваме с избора на шампоан.

1.Не правете безсмислени икономии.
Един евтин шампоан може да ви създаде такива проблеми, за които по-късно ще заплатите скъпо.

2.Научете се да тълкувате езика на производителите

Шампоан за мазна коса означава, че става въпрос за по-миещи препарати от другите (защото в лабораториите обикновено се смята, че мазните коси са „по-мръсни", което е погрешно) и следователно - по-силни.

Шампоан за суха, изтощена коса
При условие че е произведен от известна с продукцията си от препарати за косата лаборатория, означава, че съдържа съставка, която помага за заздравяването на роговото вещество (по-точно, когато има „люспи"), а може да съдържа и някаква мазнина или течно масло.

Шампоан против пърхот.
Недостатъкът на това указание е, че е доста неясно.
Съществуват различни видове пърхот, причинен от бактерии или микоза. Веществата, които се съдържат в тези шампоани, могат да са ефикасни против пърхот, причинен от бактерии, но да не са ефективни за пърхот, причинен от микоза. Освен това тези шампоани често правят кожата на главата по-чувствителна.
Съветът ми е: Използвайте ги внимателно и от време на време ги сменяйте. Ако пърхотът ви не изчезва, прегледайте се при специалист.

Бебешки шампоан не означава по-мек, както често се смята, а по-малко дразнещ и най-вече - който не пари на очите.
Внимавайте, тези шампоани съдържат често мазнини, необходими за косата на децата, но от които косата на възрастните може да стане по-лепкава, и каквото и да казва рекламата, те не са подходящи за всяка коса.

Шампоан за честа употреба.
Ако е произведен в лаборатория с традиции в грижите за косата, е подходящ! Това са по-меки шампоани, полезни за роговото вещество на косъма.

3. Избирайте шампоана и честотата на използването му според особеностите на косата си:

Ако имате „средна на дължина коса" (омазняваща се 4-5 дни след измиването)
Дори да си миете косата само веднъж седмично, предпочитайте шампоан за изтощена коса или за честа употреба. Това е най-добрият начин да не я дразните и да запазите състоянието й. За вас едно-две измивания на седмица са подходяща честота.


Ако имате коса, която става мазна три дни след измиването или която става мазна един-два дни след измиването.
Преди всичко не употребявайте шампоан за мазна коса, защото силното му миещо въздействие ще влоши още повече проблема ви. Използвайте шампоан за изтощена коса или за честа употреба.
Ако имате мазна коса, измивайте косата си два-три пъти седмично. Ако сте принудени да я миете всеки ден, можете да разреждате шампоана си с вода или да го редувате с хума.


Ако косата ви е мазна в корените и суха по върховете
Никой не е идеален... Изберете шампоан за изтощена коса със съставка, която спомага за по-лесното разресване. Опитайте се, когато се миете с шампоана, да го прилагате най-вече по кожата на главата. Не го слагайте по върховете, които ще се измият достатъчно добре от емулсията.
Честота на миенето два-три пъти седмично е достатъчна. Ако имате нужда от всекидневно миене, редувайте подходящите за това кремове с шампоани, съдържащи жълтък.


Ако косата ви е суха, изтощена.
Независимо дали е естествена, боядисана или трайно накъдрена, косата ви има нужда от подхранващ крем, който ще използвате преди миене. След това сложете шампоана за изтощена коса върху кожата на главата и разтрийте.
Ако смятате, че е необходимо и ако косата ви го понася, можете да завършите с препарат за лесно разресване.


Ако косата ви е много суха, ситно накъдрена или дефризирана.
Не използвайте шампоан при миенето на косата си, а крем с восъчна основа, кератин и растителни екстракти.

Из "Косите - корени на ЖИВОТА" от Елен Клодрер