Режима на Пиер Дюкан

Режима,който ще ви представя е по книгата на д-р Пиер Дюкан "Как да отслабнем завинаги".

Доктор Пиер Дюкан, чието име отваря 7 720 файла в интернет и който е автор на десетина книги, издадени в стотици хиляди екземпляри, започва кариерата си през 1966 г. като общопрактикуващ лекар. Много скоро обаче се ориентира към диетологията и създава изключително ефикасна диета за трайно отслабване. Дюкан е първият диетолог, който използва протеинов режим за ужас на колегите си, чиито препоръки не излизат от кръга на плодовете и зеленчуците

 

 

Какви са предимствата на режима?
-   Не броите калории
-   Ядете колкото искате от разрешените храни
-   Менюто ви не е еднообразно
-   Със сигурност отслабвате
-   Задържате килограмите след това
За кого е предназначен?
- За дебелите, които желаят да свалят между 10 и 20 килограма
- За свръхзатлъстелите, които имат 30 и повече излишни килограми
- Но и за дамите, които желаят да се повталят, преди да отидат на море.

Режима се състои от 4 етапа:

УДАРЕН РЕЖИМ:

Ядат се САМО белтъчини (протеини). Колкото по – чисти (с малко мазнини), толкова по – добре. Това са: меса, риба, яйца, млечни. Списъкът им е даден по – долу.
Времетраенето на УДАРНИЯ РЕЖИМ: определя се от това, колко килограма има за сваляне. Колкото повече, толкова повече: ако килограмите за сваляне са много, тогава ударният режим е от 5 до 10 дни. Ако килограмите за сваляне са малко, тогава ударният режим е от 2-3-5 дни.
Сваляне: при пет дни ударен режим, възможно е да се стигне и до 5 кг.

СМЕСЕН РЕЖИМ

Редуват се: няколко дни на белтъчини със зеленчуци с няколко дни отново само на белтъчини. Белтъчините са от списъка. Зеленчукът може да е всякакъв, но трябва да се внимава с количеството въглехидрат в него.
Времетраене: до достигане на желано тегло. Дните се определят по преценка: ако има повечко за сваляне, тогава дните се въртят 5/5. Ако има по – малко за сваляне: 2/8 или 3/7.
Сваляне: средно по 1 кг на седмица.

ТРЕТА ФАЗА-запазване на постигнатото тегло

По 10 дни за всяко свалено кило - всичко разрешено в ПЗ дни + 2 пъти седмично по 1 порция нишестени храни - макарони, кускус, булгур, качамак, жито (порцията е по 200 гр); леща (150 гр), ориз и картофи (по 125 гр. в порция) Плодове - по 1 порция дневно, без банани, грозде, череши. 2 филии пълнозърнест хляб на ден и 40 гр. кашкавал. Може и свинско печено, агнешко и всякаква шунка. 2 галавечери седмично - ядеш всичко, което поискаш, но само на вечеря. Протеинов четвъртък.
ИМАЙТЕ ПРЕДВИД,ЧЕ ВСЯКА ВТОРА ДИЕТА СЕ ПРОВАЛЯ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ 3 МЕСЕЦА СЛЕД ПОСТИГАНЕ НА ЖЕЛАНОТО ТЕГЛО!

ЧЕТВЪРТА ФАЗА-запазване на постигнатото тегло

Включване на всички храни. По един ден седмично задължително само на чисти протеини. Трае цял живот.
Как действат белтъчините?
1.Чистотата на белтъчините намалява калорийният им принос.
2.Усвояването на белтъчините е придружено от висок разход на калории.
3.Намаляват апетита
4.Засилват съпротивителните сили на организма
5.Позволяват да се отслабне без загуба на мускулна тъкан и без омекване на кожата.

Диетата  трябва да е много богата на вода и бедна на сол.
-ТВодата пречиства организма и  подобрява резултатите от диетата.
-Съчетанието от вода и чисти белтъчини  оказва мощно въздействие  върху целулита.
"...за да опростим нещата ще кажем че колкото  важно да изгаряме калориите,за да стопим резервите от тлъстини,толкова е важно и да изхвърляме отпадъчните вещества.
Водата пречиства организма и подобрява резултатите от диетата.
Съвършено очевидно е че колкото повече пием,толкова повече оринираме и толкова повече бъбреците имат възможност да изхвърлят отпадъците от изгорелите храни.Водата е най-добрият естествен диуретик.

...да се опитваме да отслабнем без да пием вода и да изхвърляме токсините е не само опасно за организма,но и може да намали,дори съвсем да блокира загубата на тегло и да обезсмисли положените услилия.Защо?
Защото човешкият двигател,който консумира мазнините си по време на диетата,функционира като двигател с вътрешно горене-изгаряното гориво отделя топлина и отпадъци.Ако тези отпадъци не са редовно изхвърляни от бъбреците,натрупването им ще прекрати горенето и оттам-загубата на тегло,дори ако диетата е педантично спазвана.Същото би се случило и с мотор на автомобил,чийто ауспух би се запушил,или с огъня в непочистена от пепелта камина.и двете ще загаснат непочистени от отпадъците."

РАЗРЕШЕНИ ХРАНИ ПРЕЗ ПЪРВА ФАЗА :

От следните категории храни можете да консумирате колкото желаете без никакви ограничения и  колкото ви се прииска.Разрешено ви е и да ги смесвате.

Постни меса
Това са : телешкото,говеждо и конско
- Говеждото-всички части,които се пекат във фурна или на грил, а именно- стекът,филето, ростбифът,забранени са рибицата и котлетите,които са прекалено тлъсти.
-  Телешко: позволени са шницелът и частите за печене:котлетите също могат  да се консумират,след като се  отстрани тлъстата им част.
-Свинското  и агнешкото са забранени през ударният период,,през който трябва да се приемат възможно най-чисти протеинови храни
Можете да приготвяте месата според вкуса си, но без масло,олио,сметана нито дори олекотена. Най-препоръчителното е печенето на скара, но тези меса могат да се пекат и във фурна и да се варят.
Каймата също може да се консумира, стига да е от чисто месо и мазнинноста и да не надвишава 10-15 %

Дреболии
От тази категория е разрешен черният дроб-телешки,говежди или птичи, както телешкият и агнешкият езици,които не са тлъсти.Колкото до говеждият език-консумирайте му само върха,който е най-постната част.Черният дроб е  ценен с високото си съдържание на витамини,които са изключително полезни през период на отслабване ,но за съжаление е богат и на холестерол,поради което се изключва от менюто на  предразположените към сърдечно-съдови заболявания.
Риби
За тази категория храни няма никакви ограничения.Всички риби са позволени,все едно дали постни или тлъсти,пушени или сушени,може и консервирани  в собствен сос, без олио.
Може да се свари в бяло вино и подправки, да се опече във фолио,на скара...но без мазнина!
Морски дарове
всички ракообразни и всички миди:
скариди,омари,рази,лангисти,лангустини,стриди,миди,рапани,охлюви.
Птиче месо
Всички птици са позволени, с изключение на птиците с плосък клюн-патицата и гъската ,но при изричното условие да се консумират без кожата.
Постни шунки
Шунки със съдържание на мазнини м/у 2 и 4 %.
Традиционната шунка и джоланът    не са разрешени, както и беконът,който е още по-тлъст.
Яйца
Яйцата се консумират твърдо сварени или рохки, на очи,на омлет или бъркани в тефлонов тиган-без мазнина.
Обезмаслени млечни продукти/ кисело мляко,извара и сирене/
Литър и половина вода дневно.

РАЗРЕШЕНИ ХРАНИ ПРЕЗ ВТОРА ФАЗА

Всичко,което ви е било позволено през първа фаза,ви е позволенои сега,що се отнася до количеството,часовете и смесването.Не правете понягока допусканата грешкада приемате само зеленчуци и да се откажете от протеините.

Разрешени и забранени зеленчуци

Позволено ви е да консумирате домати,краставици,репички,спанак,аспержи,праз,зелен фасул,зеле,гъби,керевиз,копър,всички видове салати  включително салатно цвекло,патладжан,тиквички,чушки,дори моркови и цвекло стига да не е на всяко ядене.
Забранени са нишестените зеленчуци и варивата:картофи,ориз,царевица,бакла,леща,нахут,боб.Без да забравяме авокадото,което някои хора взимат за зелен зеленчук,а то е плод,при това много мазен плод.

ДОБАВКИТЕ:
Обезмасленото мляко- прясно или на прах може да подобри вкуса или да посгъсти чая или кафето, както и да участва в  приготвянето на сосове, кремове и др. подобни.
Захарта е забранена.
Оцетът,мащерката,копърът,лукът,магданозът и всички  подправки са не само позволени, но и препоръчителни.
Лимонът може да  се използва изстискан върху рибите и месата,но не и като лимонада.
Солта и горчицата  са разрешени,но в умерени количества.Могат да се заместят с безсолна горчица и диетична сол.
Обикновеният кетчуп не е разрешен,но има диетичен- без сол и захар,който можете да употребявате в ограничени количества.
Олиото и зехтина   не са позволени!

НЯКОЛКО ОБЩИ СЪВЕТА:
1.Яжте толкова често,колкото ви се иска
2.Пийте вода,докато се храните
3.Осигурете си всичките необходими за диетата храни
4.Никога не прескачайте хранене
5. Преди да хапнете от някоя храна,уверете се,че  фигурира в списъка.
6.Закусвайте!
ЗАБРАНЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ:
Забранени са нишестените  зеленчуци:картофи,ориз,царевица,грах,бакла,леща,нахут. Без да забравяме авокадото,което много хора смятат за зеленчук, а то е плод и то много мазен. Артишокът също трябва да се избягва.
Важно: През смесената фаза на диетата не трябва да се добавя никакво олио/зехтин/ в салатите.

РИТЪМ НА РЕДУВАНЕТО- Най-ефикасният и който най-добре съответства на психиката на дебелия човек  е 5/5. Това означава- 5 дни на чисти протеини, 5 дни на протеини и зеленчуци.Този ритъм дава най-добри резултати.
Друго решение е ритъмът 1/1. Този ритъм е подходящ за хора с наснормено тегло не повече от 10 кг.То може да се приложи като почивка след  ритъм 5/5.
- 2/7 е за хора с малко килограми за сваляне.
Вариант на 2/7 е 2/0, тоест  2 дни чисти протеини дневно и  5 дни нормално хранене,но без прекаляване.Този режим и този ритъм подхождат най-много на жени с целулит,които често са слаби в горната част на тялото и закръглени в ханша и бедрата.
Първите 10 кг. се свалят за около 2 месеца. След това свалянето е по-плавно

Обсъди в Подфорума за Пиер Дюкан

Виж  РЕЦЕПТИ ЗА РЕЖИМА