Въпросите които най-често тревожат младите майки?

До кога кърмене и от кога захранване?
- Най-доброто за детето е, ако бъде кърмено до 6-12 месечна възраст. Майчината кърма е идеалната за всяко дете храна и съдържа всички необходими вещества за крехкия детски организъм, създава добър имунитет и кърмените деца определено боледуват по-малко. Съответно от определен период детето може успоредно да приема кърма, подходящи за възрастта му храни и разбира се вода. Да се има предвид, че приемащите майчина кърма деца, поемат по-малки количества вода. Постепенно след годинка да се премине на обща храна, като се спестяват солените храни, силните подправки и храните предизвикващи алергии при малките деца.

Ако въпреки желанието и усилията на майката кърма липсва, недостатъчна е като количество и качество или има основателна причина да не кърми, детето се храни с АМ, като се спазват препоръките на педиатъра за хранене и захранване.
Забележка: Според последните тенденции на СЗО детето е добре да се кърми до 1г., препоръчва се захранване след 4 и половина-5 месечна възраст със зеленчуково пюре (по българската школа) или с каша (според западната школа), не с плодови сокчета. По отношение на водата, по българската школа се препоръчва преварена вода от първите дни след раждането, а по западната- след 6-я месец.
Защо някои деца спят по-малко?
- Ако детето е здраво и не изпитва болка, облечено е с лека и удобна дрешка, нахранено е, добре е проветрено помещението, в момента няма проблем с никненето на зъбките, но не спи достатъчно, обяснението често е в темперамента на детето. Както при възрастните хора, всеки се нуждае от индивидуално количество сън?
Полезен ли е плачът?
- Категорично Не! Детето не бива да се оставя да плаче, това го невротизира и често остава отпечатък в психиката му.
За и против детски ясли?
- За предпочитане е детето да се отглежда в семейна обстановка и от своята майка до 2-3 годишна възраст, вариант детски ясли да се предприема в краен случай и по възможност над 2 годишна възраст. Това е така, защото в ранна детска възраст детето има преди всичко потребност от общуване с възрастния т.е. своята майка, а потребността от общуване с връстници се появява по-късно. Съответно в група децата повече боледуват, не винаги могат да получат индивидуално внимание, от твърде крехка възраст трябва да се съобразяват с ред правила и режим, често плачат и трудно свикват в новата обстановка. След 8-я месец детето ясно разграничава своята майка, придало и е специален статут и всяка раздяла с нея в ранна детска възраст е травмираща, това е периодът в който се появява и страхът от непознат, това са част от причините поради които не е особено подходящо детето да попадне в детски ясли от едногодишна възраст. Някои деца свикват бързо, на други им е нужно време, а трети не свикват и воденето сутрин на детски ясли е кошмар, както за майката, така и за детето. Всяко дете е индивидуално и всеки родител трябва добре да прецени конкретната ситуация.
Как да откажем детето от смучене на пръст и биберон?
- Препоръчително е да не се използват детски залъгалки- биберони! Когато нещо не е дадено на детето, то няма как да се привърже към него. Бибероните често водят до изкривяване на челюстта и лошият навик детето да лапа предмети търсейки успокоение по този начин. Стрес е и отказването от тях. Това може да се спести както на детето, така и на майката. Навикът детето да смуче пръста си, ако в кърмаческа възраст се приема за сукателен рефлекс, след това се счита за лош навик, често плод на скука или липса на внимание, затова от самото начало отмествайте ръчичката му от устата и я ангажирайте с играчка!
Памперси до кога, гърне от кога и как да формираме битови навици у малкото дете?
- Памперсите е достатъчно да се използват до година и половина. Постепенно и ненатрапчиво от около годинка детето да започне да се приучава да ползва гърне и от 2 год. да може да контролира и съобщава за физиологичните си нужди. Не бива гърнето да се ползва за игра, за да разбере детето предназначението му първоначално да се поставя или държи върху него предимно във времето преди и след сън, освен това всяко дете има някакъв режим в това отношение и майката най-добре може да усети кога и какво иска да прави детето. По отношение на уменията детето самостоятелно да се храни, да пие от чашка и да се облича, това са неща които то ще овладее постепенно. След годинка е добре детето да пие от чашка, давайте му лъжичката, за да се опитва само да поставя храна в устата си, нищо че ще се изцапа, все пак никой не се ражда научен.
Как да общуваме с малкото дете, разбира ли?
- Да, децата всичко разбират и чувстват и не случайно вече се говори за пренатално възпитание или възпитание преди раждането. Още Аристотел е казал, че възпитанието на детето започва преди неговото раждане. По необясним начин детето чувства настроенията на родителите и това се отразява върху неговото развитие. С детето трябва максимално да се общува, играе, разбира и подкрепя в изграждането на неговото Аз. Това е много важно за бъдещото формиране и изграждане на личността.
Защо на 2-3 години децата са особено вироглави и непослушни?!
- Защото са в период на т.нар. детски "пубертет". Това е периодът на "Не" и "Аз". На 2-3 годинки детето осъзнава своето Аз, отделя себе си от другите, полово се идентифицира, отстоява и налага своето, формира характера си. Това е нормален период в детското развитие и следва майките да проявяват повече разбиране и спокойствие. Ако детето плаче при отсъствие на своята майка и трудно свиква с детска градина, нужно е търпение, това означава че детето е изградило силна емоционална връзка със своята майка в което няма нищо лошо.
Как да се справим с възпитанието?
- Детето трябва да се възпитава в спазване на определени правила, навици и умения, но не по насилствен начин. Да не се употребява бой и да не се възпитава на удара да отговаря с удар, когато общува с връстници. Да не се използват заплахи и страх! Да се възпитава в дух на толерантност при общуване с по-различни деца, деца с увреждания и пр. Да се възпитава в нравственост и добронамереност. Не лишавайте детето си от всеки миг внимание! Винаги да чувства вашата обич и подкрепа, но и да осъзнава кое и до колко е разрешено.
Полова култура, нужна ли е за детето?
- Детето трябва да получи своевременна полова култура по начин съобразен с възрастта му, голотата и сексът да не се третират като табу. Децата получили добра обща полова култура отсяват погрешната информация за нещата от улицата и по-рядко биха станали обект на сексуално насилие. Това може да стане чрез разговори и подходящи книжки за предучилищна възраст. В пубертета родителите не бива да се притесняват да разговарят открито с децата си по теми със сексуална насоченост.
Трябва ли родителите да спазват някакви правила пред децата си?
- Родителите да не злоупотребяват пред децата си с алкохол, да не пушат в помещения където са децата им и да не разрешават личните си конфликти пред тях. Добре би било да показват обичта и доверието си пред своите малки слънца. Един лектор беше казал, че най-доброто, което може да даде един баща на своето дете е ако обича неговата майка!
Съвместими ли са бременност, секс, алкохол, кафе и цигари?
- Ако жената се чувства добре и всичко е наред няма причини да не продължи своя полов живот. Ако състоянието й позволява около 40 дни след раждането може да продължи обичайните си сексуални отношения със своя партньор. Алкохолът и цигарите са недопустими! По едно кафе на ден не би навредило.Трябва да се внимава какво приема кърмещата жена, защото всичко попада в кърмата и от там в детето й.
Трябва ли бащата да присъства по време на раждането?
- В много родилни домове това вече е разрешено. Дали бащата да присъства по време на раждането или не, това е личен избор. Трябва да решат двамата родители и ако желанието е взаимно в това няма нищо лошо, какво по-хубаво от това двамата да посрещнат на бял свят своето дете и бащата да стане съпричастен с преживяването на майката?
Как жената да запази своята привлекателност след бременност и кърмене?
- Препоръчителни са след раждане носенето на ластичен колан, стегнат сутиен, повече разходки и коремни преси! Жената винаги трябва да полага грижи за своята приятна визия и самочувствие и да бъде привлекателна. Относно отношенията в съпружеския живот, една от най-големите грешки, които допускат младите родители е, ако след раждането на детето спят в отделни стаи и бащата се изолира от задълженията относно отглеждането и възпитанието на детето. Раждането на детето трябва дори да подсили връзката, близостта, любовта и тръпката между родителите, а не обратното както се получава в някои случаи. Не преставайте да се изненадвате, не пестете ласките и нежността в отношенията си!
Трябва ли детето да има детска стая, къде да спи?
- Дали детето ще има детска стая или не, зависи от жилищната площ на семейството, броят на членовете му и възможностите. Но задължително детето трябва да има свое легло и свой детски кът с играчки съобразно възрастта му. Препоръчително е детето да спи на своето легло, но ако понякога реши да се гушне при мама и тати, разрешавайте му, толкова малко време ще е малко дете, но внимавайте да не стане навик на малкия палавник! От кога детето ще бъде в детска стая е относително, но е препоръчително през първите месеци след раждането си да е в близост до своите родители.
Дневният режим?
- Добре е детето да има дневен режим по отношение на сън, хранене и игра, но не представлява проблем ако понякога се излиза от него, ние възрастните също не винаги се храним, спим или развличаме под час.
Детето предпочита да играе с майката, а не с играчките, защо?
- Децата в ранна детска възраст предпочитат предметната игра с родителя, отделните видове игри се появяват в предучилищна възраст, освен това е много важно играчките на децата да бъдат разнообразни, безопасни и съобразени с възрастта и потребностите на детето. Желателно е да се избягват при малки деца плюшени играчки, кукли с коси, разглобяеми и твърди играчки. Говорете на детето, назовавайте играчките и предметите от околната среда, стимулирайте го да подражава на речта! Именно в процеса на общуване се появява речта. Всяко човешко същество има вродената способност да говори, но кога и как ще проговори зависи от общуването и заобикалящата го среда.
Как да създадем по-близка връзка с осиновеното си дете и трябва ли да му кажем истината?
- Да се има предвид, че децата са преживели раздяла с биологичната си майка и че са били обслужвани в група, предвид условията в ДМСГД и пр. Често децата са преживели състояние на психическа депривация, възможни са повече нервност и причудливи навици, които постепенно отшумяват. В предучилищна възраст под формата на приказки и игри постепенно да се разкрие истината, че детето е осиновено.
Искаме да станем приемно семейство, но се страхуваме от последствията и привързаността, дали това няма да нарани детето?
- Приемното семейство се грижи за дете, което поради някакви причини не може да бъде с родителите си. Приемането се използва да помага на деца за кратък период и е оптимален вариант за отглеждането им, другата алтернатива е социално заведение. Добре би било повече хора да станат приемни родители, въпреки че повечето се притесняват от привързаност към даденото дете и да не би да му нанесат емоционална травма след раздялата. По-добре е поне за определен период от време детето да види положителната страна на живота, да разбере що е приятна семейна обстановка и уютен дом, да бъде обичано и уважавано и да носи спомена за своето приемно семейство, отколкото никога да не се докосне до тези добродетели? Винаги семейната обстановка е по-добрият вариант, отколкото социален дом и съответно спомените ще бъдат различни. Повече информация може да получите в службите към ДАЗД.
До колко да се доверяваме на информацията от електронните медии в т.ч. интернет?
- Сега родителите получават достатъчно и разнообразна информация от интернет, списания, специализирана литература, тв. предавания и др. за отглеждането на децата. Майката трябва внимателно да отсява най- полезното за своето дете, предвид неговата индивидуалност. Доверявайте се само на материали с обозначен източник! Интернет пространството е препълнено с мними сайтове без каквато и да е информация за това кой стои зад тях, специалисти ли са и доколко имат нужните знания и опит. Не се доверявайте на сайтове и статии под които липсва източникът на дадената информация или името на автора и неговата квалификация. Даването на съвети за деца изисква отговорност и майките трябва да бъдат много внимателни при подбора на информация. При здравословни проблеми дори да се допитате до споделеното в различните електронни източници, не предприемайте самолечение преди да се консултирате с вашия личен лекар или друг специалист!
При проблеми, които обезпокояват родителите е добре да се консултират с подходящи специалисти- педиатър, детски психолог или др.  Въпросите са много и личният опит е най-добрият учител. Всяка майка трябва най-добре да чувства кое е най-доброто за нейното дете!

Автор: Мариана Чомпалова- детски социален педагог
www.moetodete.com