Как да се справим с храненето на капризни деца?

 

Малко неща са по-изнервящи от храненето на капризно дете. Деца, които отказват да ядат всичко друго, освен филия със сладко или бисквити с мляко например, превръщат следването на разнообразна и балансирана диета в кошмар.

 

Яденето е сфера, в която някои деца много бързо се ориентират как да контролират родителите си. Мама и татко се притесняват, че техните слабички и капризни деца не се хранят достатъчно и започват да заплашват, подкупват, подмамват и угаждат на децата си само и само да ги накарат да ядат.

И веднъж като се формират погрешните представи, трябва много търпение и време, за да се преодолеят.

Как обаче? Преди да стигнете до там – трябва да сте наясно с проблема. Капризните деца са всъщност деца без много опит в яденето. Другата добра новина е, че капризните деца рядко се превръщат в капризни по отношение на храната възрастни.

Затова – не се чувствайте притиснати да решите проблема за два дни – времето в случая е на ваша страна. Но пък се заредете с търпение.

Най-добрият подход е да създадете подходящата атмосфера за целта  у дома – стремеж към здравословното хранене, който поощрява експериментите и разнообразието на храни и комбинации. И това може да бъде постигнато с помощта на много хватки:

Ревизирайте очакванията си. Ако детето ви яде само малки порции – не се притеснявайте. Някои деца не се нуждаят от големи количества храна и при много деца приемът на храна варира много от ден на ден. Може да са ненаситни един ден, и да се назландисват на всичко на следващия. Наблюдавайте ги и преценявайте реалистично.

Не насилвайте.

Това е може би най-голямата грешка, която може да допуснете. Това ще разсърди детето ви и ще превърне храненето в борба за власт, която едва ли някой ще спечели. Да не говорим, че няма да реши проблема. Колко точно детето избира да яде се диктува от център на апетита в мозъка. Ако се опитвате вие да контролирате колко то яде, то ще се бунтува.

Не насилвате детето и да опитва нови храни. Просто ги оставяйте на масата и това е достатъчно. Но имайте предвид, че може да мине време и да се наложи да предложите храната много пъти преди детето да се осмели да я опита. Изследванията показват, че децата понякога трябва да се сблъскат до 20 пъти с една храна без да бъдат принуждавани да я пробват, за да се чувстват достатъчно „запознати” с нея, за да посегнат към нея.

Не дуднете и не хвалете.

Не превръщайте времето за хранене в голяма работа. Вместо това просто сложете храната на масата и започнете да се храните.

Не правете голям проблем, ако детето ви не си изяде яденето. Може да се изкушавате да ги накарате да си изядат зеленчуците или да си изпият млякото, но всъщност това само привлича вниманието към факта, че детето ви не иска да яде определена храна. Още по-лошо – може да го наведете на мисълта за възможността да протестира чрез храната.

Но и не го хвалете, когато го направи. В крайна сметка вие искате то да яде, за да задоволи апетита си, не за да ви угажда. Никога не коментирайте в тяхно присъствие колко много или колко малко ядат децата ви.

Превърнете яденето в приятно преживяване.

Това е може би най-важното, към което трябва да се стремите. Ето няколко идеи за различни възрасти:

 • Превърнете яденето на нови храни в игра – като се забавлявате и учите цветовете например с различни плодове и зеленчуци. Малките деца са особено активни и се ентусиазират лесно при подобни игри.
 • Винаги предлагайте поне една храна, която му е любима, но не се съгласявайте да си напълва чинията само с нея. Напомняйте внимателно, че има и други неща за ядене, но отново - недейте да дуднете.
 • Използвайте времето за хранене, за да обясните защо дадена храна от менюто е полезна и важна и за организма. Превърнете го в забавление като ги предизвикате да си спомнят това, което сте има разказвали за друга храна в чинията им преди време.
 • Изненадайте ги като маскирате здравословно ядене като някое от техните предпочитани храни. Подмяната само на част от съставките може да промени изцяло хранителната стойност на цялото ядене. Изчакайте малчуганът ви да нападне храната и му обяснете какви промени сте направили и как те повишават хранителната стойност и помагат на тялото му да расте по-добре.
 • За да положите ново начало между храната и мъника ви – опитайте и нови места за ядене, различни от масата. Направете си пикник у дома на одеяло в хола или използвайте детската масичка, където детето готви и храни куклите си на ужким.
 • Въвличайте децата в разговор и се въздържайте да критикувате или решавате спорове на масата.
 • Не наказвайте детето да стои на масата с храната си след като вече всички са свършили. Това само създава негативни асоциации с храната и храненето.
 • Настоявайте върху добрите маниери. Нека детето ви идва на масата навреме, остава на масата, докато цялото семейство свърши да се храни, не прави физиономии и маймунджълъци, не подмята грозни коментари за храните, които не харесва.
И още

Ангажирайте детето. Изберете заедно какво да приготвите. Предложете няколко хранителни варианта и дайте шанс на детето да избере кой от тях да сготвите за вечеря. Децата, на които им се дава възможност да избират, е по-вероятно да ядат това, което сами са си избрали.

Оставете ги да се хранят сами. Когато детето си играе с храната в чинията е много изкушаващо да хванем вилицата и започнем да им даваме в устата. Не го правете. Щом детето ви се научи вече да борави с лъжицата (най-често на около година и половина), престанете да го храните вие – ако е гладно ще се нахрани само.

Предлагайте малки порции. Сложете по-малко количество храна в чинията на детето, отколкото очаквате да изяде. Огромните количества храна, може да убият апетита на детето. Правилните количества храна за деца са учудващо малки, освен това винаги може да сипете допълнително, ако на детето му се яде още.

Пробвайте мини хранения. Някои активни и енергични деца, функционират по-добре, ако се хранят по-често през деня с малки порции. Децата, особено тези между една и три годинки, може да се нуждаят от презареждане на всеки 2-3 часа. Но това не значи и че трябва да приготвяте храна постоянно. Пригответе си запаси за здравословни междинни закуски под ръка.

Междинните похапвания са разрешени, но нека са малки. Детето ви може да отказва да яде приготвената за него балансирана вечеря, просто защото коремът му е пълен с чипса, които е изял след училище. Не го лишавайте от следобедната му закуска, но тя не бива да е голяма, ако искате да яде добре на вечеря.

Ограничете напитките. Много родители подценяват, колко засищащи могат да бъдат плодовия сок или млякото. Мазнините и захарта в тези напитки убиват апетита достатъчно, за да е активно и доволно детето, но то не получава балансирано хранене чрез тях.

Газираните напитки са още по-лоши, защото засищат детето без да осигуряват никакви важни хранителни вещества. Препоръчително е да ограничите сока до около една чаша на ден и млякото до три.

Планирайте. Децата, които чакат прекалено дълго между храненията, за да огладнеят добре, стават раздразнителни. И раздразнителните деца не се хранят добре. Предложете малка закуска или пригответе вечерята по-рано, така че децата да могат да се нахранят преди да изгладнеят много.

Не гответе по поръчка. Не гответе едно и също специално, с надеждата, че капризното ви дете ще хапне нещо. Пригответе балансирано меню, сервирайте го на масата и оставете детето да яде това, което иска от това, което му се предлага.

Елиминирайте неприятните асоциации. Ако има храни, които детето асоциира с разболяване или прилошаване, след като ги е яло – вместо да ги карате да си преодолява страха от тях, елиминирайте ги от дневното му меню, за да не се прехвърлят неприятните емоции и върху други храни и храненето като цяло.

Избягвайте десертната дилема. Класически параграф 22. Ако всички похапват страхотен шоколадов сладкиш, но не разрешавате на детето, което не е яло да го опита, само утвърждавате идеята, че „добрата” (според детето) храна е награда, за тези които са си изяли „лошата” (пак според него) храна. Ако пък му дадете и на него сладкиш – разрешавате му да се наяде с „празни” (този път според вас) калории, без хранителна стойност.

Най-добрият начин да избегнете това е да избирате хранителни десерти, които са част от менюто: плод, плодово мляко и други.

Кога да се обърнем към лекар?

Когато децата са слабички, най-често е така, защото са много активни и естествено стройни.

Но има няколко симптома, които би следвало да бъдат проверявани, ако се появят. Някои заболявания като глисти могат да предизвикат отслабване, а децата между 11и 13 години (особено момичетата) са под риск от развиване на хранителни разстройства.

Обадете се на личния си лекар, ако:

 • Детето отслабва
 • Не е наддало на килограми в последните 6 месеца
 • Има и други симптоми като разстройство или температура
 • Детето отслабва рязко
 • Оредява му косата
 • Появява се подобно на мъх окосмяване по тялото

Източник: http://www.cool.zdraveya.com